Mooie Moorden - Tica Morgan

Interview Tica Morgan

Via Elke dag boeken mocht ik de Nederlandse auteur Tica Morgan interviewen. Haar boeken over rechercheur Zoë Janssen spelen zich af op Goeree-Overflakkee en verschenen eerst digitaal als Kobo Original. Sinds deze zomer zijn ze ook als paperback te koop waarbij ongeveer elke maand een nieuw deel verschijnt. In totaal zijn er zes delen in de serie die Mooie Moorden heet.

Tijd om Tica Morgan zelf aan het woord te laten!

©Duco de Vries

Kan je wat meer vertellen over de serie Mooie Moorden en wat lezers mogen verwachten van de verschillende delen?

“De serie speelt zich af op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. De hoofdpersoon is Zoë Janssen, rechercheur, alleenstaande moeder en stoere dame. In elk deel draait het om een ingewikkelde zaak, maar ook om het alledaagse leven van Zoë als alleenstaande moeder, woonachtig op een boeiend eiland. Zoë is slim, maar twijfelt regelmatig aan zichzelf. Jaren geleden heeft ze een moordenaar gearresteerd die ontsnapt uit de tbs-kliniek en codeboodschappen naar Zoë begint te sturen. Dit is de start van een ongekende strijd tussen die twee. Ondertussen wordt Zoë verliefd en speelt de liefde een belangrijke rol in haar leven en ontwikkelt ze zich door een opleiding tot profiler te volgen.”

In de serie Mooie Moorden is rechercheur Zoë Janssen het hoofdpersonage. Kan je wat meer vertellen over wat voor vrouw zij is? En werd zij gebaseerd op iemand?

“Ze is stoer en intelligent, maar ook slordig en wars van conventies. Ze kan goed reflecteren op haar eigen handelen, maar is vaak te kritisch op zichzelf. Ze is een goede moeder en trouwe zus. Mensen om me heen herkennen wel veel dingen van mij in haar. Vooral het slordige :).”

Hoe heb je de namen bedacht van de personages? Zijn ze gebaseerd op mensen die je kent?

“De namen heb ik zelf bedacht of zijn een verbastering van namen die ik ken. De achternamen van de mensen op het eiland zijn namen die daar veel voorkomen.”

Elk deel uit de serie is genoemd naar een natuurgebied op het eiland Goeree-Overflakkee. Vanwaar deze keuze?

“Mensen weten vaak niet wat een bijzonder eiland Goeree-Overflakkee is. Het eiland kent echt prachtige natuurgebieden met bijzonder bewoners als de zeearend, Schotse Hooglanders, maar zelfs ook flamingo’s! Ik vond het een leuk idee om het eiland meer te promoten door elk deel de naam van een natuurgebied of watergebied te geven. Zoë heeft ook zeker wat met de natuur en regelmatig loopt ze in een van die gebieden rond.”

Is de serie rond Zoë Janssen afgerond of kunnen er nog meer boeken volgen?

“De serie en zeker de strijd tussen Zoë en Sven is afgerond. Of er nog meer boeken met Zoë volgen, zijn we op dit moment aan het bekijken. Spannend dus!”

De serie Mooie Moorden bestaat uit zes delen. Hoelang heb je hieraan geschreven?

“Deel 1 in ruwe versie heb ik voor het eerst in juli 2018 aan mijn uitgeefster Wanda Gloude laten zien en oktober 2019 waren de eerste vier delen klaar. Deel 5 volgde in mei 2020 en eind januari 2021 deel 6. Zes boeken in tweeënhalf jaar dus.”

Mooie Moorden - Tica Morgan

Is het een idee en werk van jaren of kon je het in één keer uitwerken?

“Ik had en heb genoeg ideeën dus het lukte goed om de zes delen te vullen, maar aangezien ik fulltime ondernemer en alleenstaande moeder ben, was het vooral zoeken naar tijd om de boeken te schrijven naast mijn drukke baan.”

Wat vond je het leukste aan het schrijven van Mooie Moorden? En wat het minst leuke?

“Eerlijk gezegd vind ik het hele proces heel leuk. Het bedenken, het onderzoeken, het schrijven en dat verbeteren, de correctierondes, meedenken over de kaft en de marketing en het contact met lezers. Voor mij is het een nieuwe wereld. Het allerleukste vond en vind ik om een nieuw vak te leren en me daarin te bekwamen. Schrijven is echt een vak. Het draait om talent, maar ook om uren maken en je techniek steeds verder perfectioneren.”

Welke ervaring hoop je dat je de lezers kan meegeven?

“Ik hoop dat mijn lezers zich zo in Zoë herkennen dat het voelt alsof ze zelf een paar weken op Goeree-Overflakkee hebben doorgebracht en spannende dingen hebben meegemaakt.”

Waarom moeten thrillerlezers jouw serie absoluut lezen?

“Het is een moderne whodunnit met een vlot hoofdpersoon waarin veel lezers zich hopelijk herkennen en een serie die je meesleept naar een spannende wereld met veel herkenbare elementen uit het dagelijkse leven. Het speelt zich af in een oer-Hollandse setting en de schrijfstijl is nuchter en op tempo. Lezers moeten mijn serie niet lezen, maar ik zou het te gek vinden als ze de serie een kans geven!”

Benieuwd geworden naar de boeken van Tica Morgan? Lees dan ook even mijn reviews van deel 1 Volgerland en deel 2 De Punt.

36-jarige booklover met een uitgesproken voorkeur voor alles wat te maken heeft met misdaad, gruwel en spanning. Geen enkel boek boeit zoveel als een spannend boek!
Berichten gemaakt 230

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven