De sneeuwman - Jo Nesbø

De sneeuwman – Jo Nesbø

Het is november in Oslo en de eerste sneeuw van het jaar is gevallen. Birte Becker komt thuis van haar werk en bewondert de sneeuwpop die haar zoon en man in de tuin hebben gemaakt. Maar zij lijken van niets te weten. Als het gezin vol verbazing door het raam naar de sneeuwpop staat te kijken, bemerken ze iets vreemds. De sneeuwpop kijkt naar het huis, naar hen. Inspecteur Harry Hole ontvangt een anonieme brief, ondertekend door ‘De sneeuwman’, een brief die verschillende verdwijningszaken met elkaar in verband brengt waarbij getrouwde vrouwen vermist raakten op de dag dat de eerste sneeuw viel. Die nacht vlucht Sylvia Ottersen weg door de eerste sneeuw. Ze weet niet waar ze voor op de vlucht is of waar ze naar op weg is…

Info

Titel: De sneeuwman
Auteur: Jo Nesbø
Serie: Harry Hole #7
# pagina’s: 477
Verschijningsdatum: september 2010
Uitgeverij: Cargo

Review

De boeken van Jo Nesbø rond seriepersonage Harry Hole geven mij ongeveer al een jaar lang een dubbel gevoel. Via een buddyread met Nienke @wegvanboeken startte ik in 2021 in het eerste deel uit de serie: De vleermuisman. Intussen lazen we samen deel 7 vooral uit nieuwsgierigheid. Mijn liefde voor deze serie heb ik nog niet echt ontdekt, maar mijn nieuwsgierigheid naar de populariteit van deze reeks blijft. De boeken van Jo Nesbø zijn niet slecht maar bevatten wel steeds dezelfde elementen waar ik mij toch niet helemaal kan in vinden. Ook na het lezen van dit verfilmde zevende boek in de serie sloeg ik opnieuw aan het twijfelen over het verder lezen van de serie.

Plot:

Wanneer de eerste sneeuw valt vinden door de jaren heen ook enkele vreemde gebeurtenissen plaats. Enkele vrouwen verdwijnen en laten hierbij hun gezin achter onder het oog van een sneeuwpop gemaakt door een onbekende. Inspecteur Harry Hole raakt bij de zaak betrokken wanneer hij een anonieme brief ontvangt van De sneeuwman. Maar steeds meer van zijn collega’s hebben twijfels over de capaciteiten van Harry. Is hij echt zo’n goede rechercheur of beeldt hij zich zaken in die er niet zijn?

De sneeuwman is een nieuwe zaak voor de bekende en aan alcoholverslaafde inspecteur Harry Hole. Ook dit keer maakt een nieuwe collega haar opwachting om samen met hem de verdwijningen te onderzoeken. Het verhaal is zonder twijfel op vele momenten spannend en soms ook wel gruwelijk. De spanning wordt op bepaalde momenten griezelig opgebouwd en keert dan later opnieuw terug. Dit boek leest ook vlot, wat bij eerdere boeken uit de serie niet altijd het geval was. Maar oude elementen steken al vlug de kop op: Harry die steeds opnieuw in de verleiding van alcohol komt, mysterieuze plotwendingen in het verhaal die moeilijk te volgen zijn en overhaaste conclusie zonder basis. Het zijn typische kenmerken van de Harry Hole-serie die je moeten aanspreken om van dit boek en de serie te gaan houden.

Personages:

Zoals steeds is hoofdpersonage Harry Hole geen makkelijk persoon, niet op werkvlak maar ook privé niet. De verlokkingen van de alcohol vormen voor hem een eeuwige strijd. Vrienden heeft hij niet, relaties maakt hij steeds weer kapot. Maar een goed politieman is hij wel, al zijn de methodes die hij gebruikt vrij onorthodox tot grote frustratie van zijn leidinggevenden.

Er komen een pak personages aan bod die eerder een grotere rol speelden in de serie. Al is De sneeuwman losstaand te lezen, toch wordt er weinig uitleg gegeven over wat er zich in het verleden juist afspeelde. Daarom kan het ook moeilijk zijn om een weg te vinden tussen alle personages die aan bod komen.

Conclusie:

De sneeuwman is een typische Harry Hole-thriller maar zeker wel één van de beste boeken uit de serie tot nu toe. Het is een soms ingewikkelde thriller met een mooie dosis spanning en een gecompliceerd hoofdpersonage.

Plot: 4/5
Personages: 3/5
Spanning: 4/5
Leesplezier: 4/5

36-jarige booklover met een uitgesproken voorkeur voor alles wat te maken heeft met misdaad, gruwel en spanning. Geen enkel boek boeit zoveel als een spannend boek!
Berichten gemaakt 231

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven