De vleermuisman - Jo Nesbo

De vleermuisman – Jo Nesbø

Harry Hole wordt door zijn superieuren naar Australië gestuurd om de politie down under bij te staan bij het onderzoek naar de moord op een Noorse actrice. Maar de moord is niet de enige reden voor deze gedwongen vakantie. Hole overleefde even daarvoor ternauwernood het auto-ongeluk waarbij zijn collega omkwam, en dompelt zich sindsdien onder in de alcohol.
Holes verblijf in Sydney voert hem naar de duistere kanten van de stad waar de vrolijke toerist nooit zicht op krijgt. Het verhaal leidt naar een oude Aboriginalvertelling over de vleermuisman, die tot leven wordt gewekt door misdaad. En waar de vleermuisman ontwaakt, verschijnt de dood onder de stervelingen.

Info

Titel: De vleermuisman
Auteur : Jo Nesbø
Serie: Harry Hole #1
# pagina’s: 378
Verschijningsdatum: 1997
Uitgeverij: Cargo

Review

De vleermuisman is het eerste boek uit de bekende serie van Jo Nesbø met hoofdpersonage Harry Hole. Een tijd geleden las ik het twaalfde boek in deze serie: Het mes. Dit jaar probeer ik ze allemaal te lezen, en dat start uiteraard met deel één.

Plot:

De Noorse Harry Hole wordt gevraagd om te assisteren bij een moordzaak in Australië. Al snel lijkt er meer aan de hand en is de jacht op de moordenaar echt geopend. Hole denkt steeds heel overtuigd te weten wie de dader is, waardoor je hier als lezer helemaal in meegaat. Maar dan wordt weer een andere potentiële verdachte opgevoerd en zet Jo Nesbø je terug op een volledig ander spoor.

Het plot van De vleermuisman is origineel en laat de lezer meezoeken naar de moordenaar, al krijg je te weinig informatie om de dader echt te ontmaskeren. Daarom is het interessanter om je te laten meevoeren in de zoektocht van Harry Hole, en je door het einde te laten verrassen.

Naast de zoektocht naar de moordenaar wordt ook veel achtergrondinformatie gegeven, veelal in de vorm van oude volksverhalen. Deze zijn interessant maar gaan in sommige hoofdstukken soms wel wat vervelen.

Personages:

Hoofdpersonage Harry Hole is op zijn zachtst gezegd een bijzondere man. Geen typische rechercheur al is hij wel behoorlijk verknipt. Waardoor dit komt ontdek je al voor een groot deel in De vleermuisman. Wat Hole reeds allemaal in het verleden meemaakte is zwaar en indrukwekkend. Al zijn deze gebeurtenissen best erg toch voel je geen echte verbondenheid met dit hoofdpersonage. Alles werd met de nodige afstand beschreven.

Ook de andere personages worden vrij afstandelijk en met weinig emotie neergezet. Jo Nesbø maakt wel duidelijk welke gevolgen verdriet hebben op de personages, en dan vooral op Hole. Maar toch klinkt dit eerder als een opsomming van enkele kenmerken dan dat je echt gaat meeleven. Het is een punt in de schrijfstijl van Jo Nesbø waarop hij niet zo goed scoort. Maar aan het succes van de serie te zien verbetert dit waarschijnlijk wel in zijn latere boeken.

Conclusie:

De vleermuisman is een aarzelende introductie tot de bekende serie van Jo Nesbø rond het personage Harry Hole. Het plot is origineel maar blijft niet altijd even goed boeien door de vele achtergrondinformatie. In dit eerste deel kom je al veel te weten over Harry Hole, zijn verleden en waarom hij zo’n apart persoon is. Maar de emoties van Hole en zijn medepersonages blijven gedurende het ganse boek vrij oppervlakkig. Een minpunt waar Jo Nesbø hopelijk verbetering in gebracht heeft bij zijn volgende boeken.

36-jarige booklover met een uitgesproken voorkeur voor alles wat te maken heeft met misdaad, gruwel en spanning. Geen enkel boek boeit zoveel als een spannend boek!
Berichten gemaakt 230

Eén gedachte over “De vleermuisman – Jo Nesbø

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven