De marathon - Stephen King

De marathon – Stephen King

De langste en dodelijkste afvalrace ooit waarbij slechts één de winnaar kan zijn: degene die overleeft…
DE MARATHON: de af te leggen afstand is 700 kilometer.
DE REGELS: Er mag niet langzamer dan 6 km per uur gelopen worden; men moet blijven bewegen; er zal slechts één winnaar zijn. Bij overtreding krijgen de deelnemers drie waarschuwingen. De vierde is de laatste en is definitief. De kogel.
DE DEELNEMERS: honderd zorgvuldig geselecteerde jongeren, onder wie de zestienjarige Ray Garraty. Een gruwelijke afvalrace gaat beginnen…

Info

Titel: De marathon
Auteur: Stephen King
# pagina’s: 278
Verschijningsdatum: 1979 (2023)
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff

Review

De marathon werd in 1979 voor het eerst uitgebracht maar verscheen deze zomer in een mooie nieuwe limited edition. Het is een boek van Stephen King dus staat het sowieso garant voor een bijzondere thriller met een apart randje.

De marathon is 700 kilometer lang maar eigenlijk is er geen vastgelegde finish, want er is slechts één iemand die deze zal halen. De honderd geselecteerde jongens lopen dag en nacht door en mogen niet trager dan 6 kilometer per uur lopen. Houden ze zich niet aan de regels of kunnen ze niet meer verder dan volgt de kogel.

Het hoofdpersonage dat we volgen in deze race is Ray Garraty, een zestienjarige jongen die vastbesloten is om te winnen. Het volledige boek gaat over deze race. Ray leert verschillende andere deelnemers kennen, hun levensverhaal en beproevingen tijdens deze race. Maar één na één vallen ze af want er kan slechts één iemand overeind blijven staan.

De marathon is bizar. Zou dit echt kunnen? Het lijkt wel een soort van Hunger Games voor hier sprake van was. Het volledige boek volgt de gesprekken en gedachten van deze jongeren die nog aan het begin van hun leven staan. Ze overdenken waarom ze deelnamen, wat ze zullen doen wanneer ze winnen. Maar weigeren er bij stil te staan dat 99 jongens dit niet zullen overleven.

Ik las nog geen ander boek zoals deze. Dus het is zeker bijzonder. Maar het is een verhaal dat je moet bevallen en vooral ook boeien. Al wilde ik heel graag weten hoe het verder ging, toch liet ik deze thriller te vaak links liggen. Het einde voelt ook heel dubbel en laat je niet zomaar los. Ik hou van de aparte stijl van King en kan daarom dit boek wel waarderen. Maar het is zonder meer een apart verhaal waar je moet voor openstaan.

Plot: 3/5
Personages: 4/5
Spanning: 3/5
Leesplezier: 3/5

Ik kreeg dit recensie-exemplaar van VBK Uitgevers. Bedankt hiervoor!

36-jarige booklover met een uitgesproken voorkeur voor alles wat te maken heeft met misdaad, gruwel en spanning. Geen enkel boek boeit zoveel als een spannend boek!
Berichten gemaakt 230

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven