Het bloed van de zwaan - Hugo Luijten

Het bloed van de zwaan – Hugo Luijten

Februari 1929. Düsseldorf wordt opgeschrikt door een reeks moorden, op zowel mannen, vrouwen als kinderen. De slachtpartijen zijn even afgrijselijk als raadselachtig, want waar is het bloed van de slachtoffers naartoe? Rechercheurs Richard Meisters en Kaspar ‘Piszko’ Piaszkowski krijgen de taak om de moordenaar op te sporen. Verdachten en getuigen komen en gaan, maar de sadistische beul houdt niet op. Pers en publiek worden ondertussen hysterisch en eisen het uiterste van de tot het uiterste getergde rechercheurs. Het wordt een race tegen de klok om de rust in Düsseldorf te laten terugkeren.

Info

Titel: Het bloed van de zwaan
Auteur: Hugo Luijten
# pagina’s: 300
Verschijningsdatum: juli 2022
Uitgeverij: Pelckmans

Review

In 1929 vond een serie gruwelijke moorden plaats in Düsseldorf, Duitsland. Vrouwen, mannen en kinderen werden vermoord met messteken, via wurging, … Het duidde allemaal op een gruwelijke razernij maar voor de politie was het lang zoeken naar de dader.

Het bloed van de zwaan is een bijzonder boek omdat de omschreven moorden echt gebeurd zijn en deze moordenaar dus geen fictief personage is. Dit verhaal werd door Hugo Luijten verwerkt tot een roman waarin hij de personages fictieve eigenschappen gaf of sommige zelfs volledige verzon.

De schijfstijl is apart: dit boek leest vlot maar niet zoals een doorsnee thriller of roman. Je merkt dat feiten en fictie door elkaar verweven zijn. Het plot is zonder meer gruwelijk en je krijgt een mooi inzicht in het zinloze geweld van de moordenaar. De hoofdstukken lees je ook vanuit verschillende perspectieven van zowel slachtoffers, politie als moordenaars. Dit geeft een goed inzicht in ieders handelen. Al worden sommige personages maar zo kort opgevoerd dat ze vaak enige diepgang missen.

De sterkte van Het bloed van de zwaan is zonder meer dat dit verhaal gebaseerd is op dat van een seriemoordenaar die ook echt bestaan heeft. En dat je meer inzicht lijkt te krijgen in deze persoon, al is dit onderdeel dan weer vooral fictie. Hugo Luijten weet hiermee een apart verhaal neer te zetten dat zich zeker onderscheidt van andere thrillers.

Plot: 4/5
Personages: 3/5
Spanning: 3/5
Leesplezier: 3/5

Ik mocht dit boek lezen voor de lezersjury van de Hebban Thrillerprijs 2023.

36-jarige booklover met een uitgesproken voorkeur voor alles wat te maken heeft met misdaad, gruwel en spanning. Geen enkel boek boeit zoveel als een spannend boek!
Berichten gemaakt 231

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven