De stenen Goden - Jeroen Windmeijer

De stenen Goden – Jeroen Windmeijer

De Middelburgse antropologiestudent Anthoni Eskens doet op Paaseiland onderzoek naar de moai, de mysterieuze beelden die al eeuwenlang tot de verbeelding spreken. Al snel ontdekt hij dat er op het eiland een felle, onderhuidse strijd woedt over de oorsprong van de moai. Als er mensen beginnen te verdwijnen, lijkt het erop dat sommigen het niet bij discussiëren laten…

Info

Titel: De stenen Goden
Auteur: Jeroen Windmeijer
# pagina’s: 438
Verschijningsdatum: maart 2022
Uitgeverij: HarperCollins Holland

Review

De Nederlandse student Anthoni gaat op Paaseiland onderzoek doen naar de moai. Tijdens zijn zoektocht naar verhalen over deze historische beelden stuit hij op steeds meer spanningen tussen de bewoners, tot zijn verblijf gevaarlijk lijkt te worden. In Nederland bereidt Monique een tentoonstelling over Paaseiland voor in het Zeeuws Museum, maar ook hier wordt het gevaarlijk.

De stenen Goden is een boek waar vooral geschiedenis centraal staat. Tijdens het lezen krijg je veel informatie over Paaseiland, zijn inwoners en de ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen. De eerste helft van het boek is dan ook vooral hierdoor interessant maar heeft weinig elementen van een thriller. Pas later in het boek komen enkele spannende gebeurtenissen aan bod en wordt er tot slot afgesloten met een onverwachts en bijzonder einde. Houd je van geschiedenis dan kan dit boek perfect voor jou zijn!

De twee verhalen, van Anthoni en Monique, lopen bijna het hele boek naast elkaar ondanks dat ze toch wat raakvlakken hebben. Er werd steeds afwisselend een hoofdstuk over Anthoni en een hoofdstuk over Monique geschreven. In het begin van De stenen Goden leest dit aangenaam omdat het veel afwisseling in het verhaal brengt. Maar wanneer de verhalen spannend worden haalt deze continue wisseling van perspectief de vaart er toch wel wat uit.

De stenen Goden is goed geschreven en biedt een boeiend verhaal. Het grote aandeel van historische feiten en fictie zal toch vooral bepalen of je deze thriller graag leest. Dit boek valt beslist binnen een apart subgenre van thrillers. Maar ook als matig liefhebber van historische boeken vond ik dit best een boeiende thriller.

Plot: 3/5
Personages: 4/5
Spanning: 3/5
Leesplezier: 4/5

Ik kreeg dit recensie-exemplaar van HarperCollins Holland en ook digitaal als lid van de leesjury voor de Hebban Thrillerprijs 2023. Bedankt hiervoor!

36-jarige booklover met een uitgesproken voorkeur voor alles wat te maken heeft met misdaad, gruwel en spanning. Geen enkel boek boeit zoveel als een spannend boek!
Berichten gemaakt 231

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven