Gevallen Engelen - Gunnar Staalesen

Gevallen engelen – Gunnar Staalesen

Op de begrafenis van een vroegere klasgenoot ontmoet privédetective Varg Veum een oude schoolvriend, Jakob, gitarist van de ooit beroemde rockband The Harpers en getrouwd met Rebecca, Veums eerste echte liefde.
Varg en Jakob hervatten hun vriendschap, maar die komt al snel in gevaar als een gruwelijke moord wordt gepleegd: de leadzanger van The Harpers is koelbloedig doodgestoken. En is er sprake van toeval als blijkt dat twee andere leden van de band ook zijn overleden onder verdachte omstandigheden?
Wanneer Varg Veum ontdekt dat de slachtoffers onheilspellende, anonieme, kaarten hebben ontvangen met de afbeelding van een gevallen engel, verandert de kerstsfeer van Bergen in een sfeer van angst. Veum zal diep in zijn eigen tienerjaren en donkerste herinneringen moeten graven om het motief te ontdekken en daarmee de moordenaar te ontmaskeren.

Info

Titel: Gevallen engelen
Auteur: Gunnar Staalesen
Serie: Varg Veum #8
# pagina’s: 349
Verschijningsdatum: oktober 2021 (1ste publicatie 1989)
Uitgeverij: Uitgeverij Marmer

Review

Plot:

Privédetective Varg Veum wordt terug in het verleden gegooid wanneer hij op de begrafenis is van een oud klasgenoot. Daar ontmoet hij vrienden van vroeger en worden herinneringen weer boven gehaald. Wanneer één van hen vermoord wordt lijkt het wel dat iemand het op een deel van de oude vriendengroep gemunt heeft. Welke vreselijke geheimen moeten nog boven water komen?

Gunnar Staalesen nam in dit boek een hele lange aanloop. Hij heeft een heel beeldende schrijfstijl die gebruik maakt van uitgebreide omschrijvingen van omgeving, personages en situaties. Gezien de apartheid van deze stijl is dit iets dat je toch wel moet liggen wanneer je aan dit boek begint. Voor mij voelde dit als een hele lange inleiding van meer dan 100 pagina’s tot het verhaal echt begon. Het plot zelf draait vooral om de personages en een groot geheim dat zij verborgen houden. Pas naar het einde van dit boek toe worden het plot en de moordzaak echt uitgewerkt en wordt het ook even spannend.

Gevallen engelen is dus eerder een boek dat je leest omwille van al de extra info die de auteur toevoegt aan het verhaal, maar niet om de uitwerking van het plot. Aangezien dit deel 8 is in de serie rond Varg Veum kan dit boek een mooie toevoeging zijn aan de reeks, maar daarvoor lees je best alle delen in de juiste volgorde.

Personages:

Dit boek draait bijna enkel om de personages. Spijtig genoeg is het moeilijk om hen sympathiek te vinden, ook het hoofdpersonage komt vaak irritant over. Maar dat is dan ook de kracht van deze schrijfstijl: je kan je echt iets voorstellen bij deze personages en ze spelen in op je gevoel.

Conclusie:

Gevallen engelen is geen standaard thriller gezien de beperkte uitwerking van het plot. Lees je graag uitgebreid over de personages met een heel beeldende schrijfstijl, dan kan dit boek net wel iets voor jou zijn.

Plot: 3/5
Personages: 4/5
Spanning: 2/5
Leesplezier: 3/5

Ik kreeg dit recensie-exemplaar van Elke dag boeken. Bedankt hiervoor!

36-jarige booklover met een uitgesproken voorkeur voor alles wat te maken heeft met misdaad, gruwel en spanning. Geen enkel boek boeit zoveel als een spannend boek!
Berichten gemaakt 230

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven