De Das - Fredrik Persson Winter

De Das – Fredrik Persson Winter

Elk jaar, in de nacht van 5 op 6 november, slaat hij toe, de Das. Een seriemoordenaar die inbreekt in de kelder van het huis van zijn prooi. Zijn slachtoffers worden de grond in gesleept en verdwijnen vervolgens spoorloos. Op een dag vindt uitgever Annika Granlund voor de deur van haar kantoor een met modder besmeurd manuscript. De titel is De Das en het verhaal is een morbide biografie van een seriemoordenaar die ondergronds leeft. Annika ziet kans met dit manuscript haar noodlijdende uitgeverij te redden, die failliet zal gaan als ze niet snel een bestseller vindt. Ze besluit het uit te geven, ook al is het een controversieel verhaal. Haar beslissing blijkt dramatische gevolgen te hebben en langzaam maar zeker raakt ze weer in de greep van de duistere krachten die ze als kind dacht te hebben overwonnen. Wie is de Das? Wie schreef het boek? En wie of wat houdt zich schuil onder de grond?

Info

Titel: De Das
Auteur: Fredrik Persson Winter
# pagina’s: 398
Verschijningsdatum: januari 2022
Uitgeverij: AW Bruna

Review

Plot:

Op steeds dezelfde dag van het jaar graaft De Das zich een weg vanuit de grond door de keldervloer heen om een nieuw slachtoffer te maken. Deze seriemoordenaar is mysterieus en gruwelijk tegelijk, maar niemand weet wie hij is. Uitgeefster Annika heeft een hekel aan kelders maar wordt geconfronteerd met De Das wanneer zij een manuscript ontvangt met het verhaal van deze moordenaar. Ze kan niet anders dan dit naar buiten te brengen als boek, met verwoestende gevolgen.

Eén ding is zeker, dit is een boek dat je alleen al moet lezen voor de sfeer die het oproept. Vanaf het begin bekruipt je tijdens het lezen een akelig gevoel dus lezen in het donker is niet aangewezen. Dit verhaal gaat over twee vrouwen: Annika die werkt bij een uitgeverij en Cecilia, rechercheur bij de politie die het onderzoek naar De Das leidt. Er worden veel persoonlijke elementen uit beide levens van de vrouwen aangebracht die belangrijker zijn dan het eigenlijke onderzoek naar De Das of zijn verhaal en werkwijze. Toch boeit het plot zonder meer en is het ontzettend spannend en origineel.

De Das neemt onmiddellijk een mooie start en geeft een beetje het idee van een boek in een boek, aangezien je aan het begin van elk hoofdstuk een klein stukje leest over het manuscript van De Das. Deze stukjes geven je ook al snel rillingen en vragen naar meer. Het middenstuk zakt qua spanning een beetje in en gaat meer over de problemen van Annika en Cecilia, maar lang duurt dit niet. De Das rondt af met een sterk en verrassend einde.

Personages:

Het is even wennen dat een boek dat gaat over een seriemoordenaar niet echt focust op dit personage. Vooral Annika en Cecilia zijn de belangrijkste personages in dit verhaal en hen leer je dan ook goed kennen, zowel op werkvlak als privé. Beide vrouwen hadden nog iets meer kunnen uitgewerkt worden om hun acties soms beter te begrijpen, maar ze werden wel knap neergezet.

Conclusie:

De Das is een akelig en spannend verhaal over een originele seriemoordenaar. Het is sterk geschreven en het plot is mooi uitgewerkt. Beslist een aanrader dus!

Plot: 4/5
Personages: 4/5
Spanning: 5/5
Leesplezier: 4/5

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 4star-Rating.jpg

Ik kreeg dit recensie-exemplaar van Standaard Uitgeverij. Bedankt hiervoor!

Editorial Comments

36-jarige booklover met een uitgesproken voorkeur voor alles wat te maken heeft met misdaad, gruwel en spanning. Geen enkel boek boeit zoveel als een spannend boek!
Berichten gemaakt 231

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven