De roodborst - Jo Nesbo

De roodborst – Jo Nesbø

Bij een belangrijk vredesoverleg in Oslo over het Midden-Oosten maakt politiecommissaris Harry Hole deel uit van het antiterrorismeteam dat de veiligheid moet garanderen van de deelnemende staatshoofden. Hij ontdekt dat er een aanslag gepland wordt en komt op het spoor van Sverre Olsen, een neonazi. Hole belandt in een wespennest van leugens en intriges, liefde en verraad dat terug te voeren is op een moord die plaatsvond in Leningrad tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Info

Titel: De roodborst
Auteur : Jo Nesbø
Serie: Harry Hole #3
# pagina’s: 562
Verschijningsdatum: januari 2000
Uitgeverij: Cargo

Review

Plot:

De roodborst is deel drie in de serie rond de aan alcohol verslaafde rechercheur Harry Hole. Deze keer speelt het verhaal zich voornamelijk af in Noorwegen. Twee tijdslijnen worden gecombineerd: het heden en een periode tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jo Nesbø wisselt heel snel tussen beide tijdslijnen en het grote aantal personages. Het is dus opletten geblazen om de draad niet te verliezen.

Er gebeurt altijd veel in de boeken van Nesbø en gebeurtenissen worden vaak maar kort beschreven. Toch werden de moordzaken deze keer uitvoeriger neergeschreven met de nodige uitleg zodat je als lezer vrij goed kan volgen. In De roodborst schreef Jo Nesbø bepaalde stukken ook op een originele manier, zoals hoofdstukken die bestaan uit een ingesproken bericht op een voicemail. Dit leest heel prettig en maakt dat de schrijfstijl toch aangenamer is dan in de vorige twee boeken.

Personages:

Harry Hole blijft een apart personage. Sympathiek kan je hem niet echt noemen al komt hij best “echt” over. Rondom hem worden in de drie boeken steeds mensen vermoord uit zijn directe omgeving. Hoe de man zich na dit alles nog staande kan houden is echter een raadsel. Het typische aan Hole is ook dat hij zo vaak oplossingen in de moordzaken weet door er op los te fantaseren. En dat komt niet altijd even realistisch over. Zijn aanpak is voornamelijk solo al bewijst hij in dit boek dat hij ook best kan samenwerken zonder zich als een volledige hufter te gedragen.

Conclusie:

De roodborst is zeker al een betere thriller dan de vorige twee in de serie van Jo Nesbø. Zijn hoofdpersonage Harry Hole leer je ook steeds beter kennen waardoor hij meer te waarderen valt. Al blijft het wel een apart type. Gelukkig toont dit derde boek in de reeks wel al wat beter waarom deze boeken zo populair werden, en maakt het nieuwsgierig naar het volgende deel.

36-jarige booklover met een uitgesproken voorkeur voor alles wat te maken heeft met misdaad, gruwel en spanning. Geen enkel boek boeit zoveel als een spannend boek!
Berichten gemaakt 224

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven