Recensie Koude harten – Gunnar Staalesen

Op een natte, grijze januaridag krijgt privédetective Varg Veum bezoek van Hege Jensen, een oud-klasgenootje van zijn zoon Thomas. Zij vraagt hem of hij kan helpen haar collega Maggi op te sporen, die van de aardbodem verdwenen lijkt te zijn. Net als Hege tippelt Maggi om haar verslaving te bekostigen, en dat is ook de reden waarom Hege niet naar de politie wil. Varg Veum stort zich in het leven op straat, waar hij al snel te maken krijgt met nietsontziende pooiers en gewetenloze drugsdealers. Ook zoekt hij in Maggi’s achtergrond naar aanknopingspunten voor haar verdwijning. Dat brengt hem in contact met buurtbewoners die het ontwrichte gezin waarin Maggi opgroeide, onder hun hoede hadden genomen. Dat dit buurtinitiatief niet zo goed heeft uitgepakt als gehoopt, blijkt als Veum het eerste lijk ontdekt. Hij beseft dat achter schijnbaar warme intenties koude gevoelens schuilgaan…

Info

Titel: Koude harten
Auteur: Gunnar Staalesen
Serie: Varg Veum #14
# pagina’s: 330
Verschijningsdatum: februari 2024
Uitgeverij: Marmer

Review

Koude harten is een nieuw boek in de serie rond de Noorse privédetective Varg Veum. Wanneer zijn zoon Thomas trouwt moet hij terugdenken aan een zaak waaraan hij een halfjaar eerder werkte, waarbij een oud vriendinnetje van Thomas zijn hulp inriep. Hege Jensen klopt aan bij Veum om haar verdwenen vriendin Maggi op te sporen. Beiden zijn verslaafd en tippelen om aan geld te komen, waarbij ze vaak in aanraking komen met foute mannen. Veum besluit Maggi op te sporen maar dat is tegen de zin van zowel de pooiers van Hege en Maggi als de politie. Het blijkt een gevaarlijke zoektocht te worden.

De thrillers van Gunnar Staalesen staan bekend om hun sfeer en het aparte hoofdpersonage Varg Veum. Ook in Koude harten waan je je al snel in de Noorse bergen. Staalesen kan zowel landschap als personages mooi omschrijven in een geleidelijke opbouw. Het verhaal gaat niet heel snel maar legt beetje bij beetje meer bloot over de levens van alle betrokkenen. Al is Veum geen jonge man meer, hij bijt zich vast in deze zaak en laat zich door niemand van zijn stuk brengen.

Aan dit boek zit beslist een gevaarlijk kantje dat de spanning steeds wat meer weet op te bouwen. Wanneer Veum geheimen uit het verleden weet bloot te leggen komen enkele schokkende zaken naar boven. Dit verhaal grijpt daarom ook aan en toont op een realistische manier wat opgroeien in een slechte thuissituatie met kinderen kan doen.

Zowel sfeer als verhaal zitten in Koude harten heel goed en maken van dit boek een boeiende thriller.

Plot: 4/5
Personages: 4/5
Spanning: 3/5
Leesplezier: 4/5

Ik kreeg dit recensie-exemplaar van Elke Dag Boeken. Bedankt hiervoor!

36-jarige booklover met een uitgesproken voorkeur voor alles wat te maken heeft met misdaad, gruwel en spanning. Geen enkel boek boeit zoveel als een spannend boek!
Berichten gemaakt 231

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven