Pet sematary Stephen King

Pet sematary – Stephen King

Als Dr. Louis Creed met zijn vrouw, twee kinderen en de kat naar het kleine plaatsje Ludlow verhuist lijkt er niets aan de hand. Niet ver achter het huis liggen twee begraafplaatsen, een voor de honden en katten uit de buurt, en een veel oudere indiaanse begraafplaats waar de mensen uit het dorp magische krachten aan toeschrijven. Als de kat overreden wordt en deze op de begraafplaats achter het huis begraven wordt, komt Louis er pas achter hoeveel waarheid er in dat bijgeloof steekt, en betekent dat het begin van de ondergang van het gezin.

Info

Titel: Pet sematary (Dodenwake)
Auteur : Stephen King
# pagina’s: 425
Verschijningsdatum: maart 2019 (eerst uitgegeven 1983)
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff

Review

Pet sematary zou het engste boek van Stephen King ooit zijn. In 2019 werd het opnieuw verfilmd en kwam ook deze nieuwe editie van het boek uit.

Plot:

Een vrij gewoon gezin speelt de hoofdrol in Pet sematary. Louis is dokter en verhuist met zijn gezin naar een klein dorpje om meer tijd samen door te brengen. Het gezin bestaat uit vader, moeder, dochter, zoon en kat. Een echt doorsnee gezin dus. Al snel leren ze buurman Jud kennen die hen meer vertelt over het mysterieuze dierenkerkhof in hun achtertuin.

Wat volgt is een griezelig verhaal waarbij je maar één ding zeker weet: de doden laat je beter rusten! Het plot is deels voorspelbaar en dat geeft ook helemaal niet in dit boek. Op bepaalde punten is het al snel duidelijk welke keuzes Louis zal maken voor het welzijn van zijn gezin. Maar de weg naar deze keuzes is wel interessant. De rillingen gaan ervan over je rug lopen en enkele keren wil je gewoon heel hard “Nee” tegen het hoofdpersonage schreeuwen. Een gruwelijke ontknoping draait uit op een einde van dit boek waar het haar in je nek van gaat rechtstaan.

Personages:

De voornaamste personages zijn Louis en Jud. Deze worden ook heel goed uitgewerkt en vooral de onderlinge band die zij opbouwen is heel bijzonder. Zelfs al verafschuw je de keuzes die deze mannen maken, toch ga je hen ook begrijpen. Beide heren geven echt wel kracht aan het verhaal.

Conclusie:

Pet sematary is een knap griezelig verhaal met een bovennatuurlijke tintje, zoals Stephen King dat zo mooi kan brengen. De band tussen de hoofdpersonages is mooi uitgewerkt en geeft je een goed inzicht in hun bizarre beslissingen. Een sterke thriller die je toch wel de rillingen geeft!

De film Pet sematary uit 2019. Na het lezen van het boek keek ik ook de verfilming ervan. En het is uiteraard een cliché onder boekenfans maar het boek is echt beter dan de film. Waar ik de onderlinge relatie tussen Louis en Jud zo goed vond in het boek, blijkt dit bijna volledig te zijn weggelaten uit de verfilming. Ook de geschiedenis en achtergrond om het verhaal goed te begrijpen werd slechts heel beperkt toegevoegd aan de film. Een groot deel van het verhaal en de ontknoping zijn ook heel verschillend, waarbij in de film eerder de nadruk ligt op het effect om je te doen schrikken. Toch is het zeker geen slechte film en ook eens de moeite waard om te bekijken. Maar als verfilming van het boek kom je toch enkele uren tekort.

36-jarige booklover met een uitgesproken voorkeur voor alles wat te maken heeft met misdaad, gruwel en spanning. Geen enkel boek boeit zoveel als een spannend boek!
Berichten gemaakt 224

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven